Business & Barbell

"Nincs időm edzeni"

2019. december 25. - BusinessandBarbell

A leggyakoribb kifogás az edzés kihagyására vagy el nem kezdésére, hogy "nincs időm edzeni". Ez a mondat már ősidők óta a legkelendőbb termék a kifogásgyárban. Más szóval az, hogy nincs időm, nem új dolog. Főleg akkor hangzik el egyre gyakrabban, amikor közelednek a szabadságok és a különböző szünetek. Legyünk őszinték: Ha valamit akarsz, akkor arra szánsz időt. Ha igazán akarod, lesz rá időd.

Mindenkinek 24 órából áll egy napja, ami egy héten 168 órát jelent. 168 órából kb. 4 órát nem nehéz azzal tölteni, hogy építsd a tested és karbantartsd a szervezeted. Ez az egész heted alig 3 százaléka.

nincs-ido-spor-karkoto-okos-fitnesz-karkoto.jpg

Az, hogy mennyi időt kell testedzéssel töltened függ a céljaidtól. Ha a célod egy kicsit formába hozni magad, akkor kevesebb időre van szükséged, mintha szeretnéd a teljes potenciálodat elérni. De még ha te egyszerre akarsz izmos és erős lenni, akkor is elegendő heti 2-3 alkalmat az edzőteremben töltened, ami a legrosszabb esetben is heti 6 óra.

A testépítő magazinokkal ellentétben, neked nem kell az egész életed a súlyok között tölteni. Lehet mellette munkád, járhatsz iskolába és élhetsz aktív életet. Persze lehet olyan társaságod, ahol a sport ciki, a hétvége az ivásról szól és a tradicionális zsíros konyhán kívül nincs élet, de akarsz te ilyen barátokat? Sőt, lehetnek olyan barátaid, ahol a részegedés és a "gyúrás" együtt jár, tudod a szteroid mindent elbír, de azért van egy szint, ami alá nem célzunk.

Akarsz magad körül olyanokat, akik nem fogadják el, hogy te egy jobb önmagad akarsz lenni?

Ha már eldöntötted, hogy akarsz valamit, akkor akard rendesen. Erősebb akarsz lenni? Nagyobb izmokat akarsz? Itt az eredményeket nem tudod megvenni. Az edzőtermi edzés, ami célzottan az izmaid és az erőd növeléséről szól, kiválóan megmutatja, hogy annyit kapsz vissza, amennyit beletettél. Le kell menned edzeni és beletenni a munkát, ha eredményeket akarsz elérni, ugyanúgy, mint az életben bármely területen, ami nem megvásárolható egy üzletben. Itt évekről beszélünk, mert amit egyszer megszereztél, azt utána illik is megtartani, tucatnyi nagyon izmos ember futkározik nyáron az utcán, akik két év múlva majd sörhassal nosztalgiáznak, hogy "aha, én is ilyen izmos voltam régen...". Kár, hogy a lényeg kimaradt, az egészséges életmód. Az életmód, ahogyan az életed éled.

Oké, majd holnap elkezded? Holnap is találsz majd kifogást. Ha MOST nem cselekszel, holnap sem fogsz. Gondolom nem elérhetetlen számodra, hogy átöltözz valami kényelmesbe és elkezdj otthon egy kicsit átmozgatni. Kezdetnek tökéletes.

92184.jpg

Foglalkozz magaddal. A problémád nem oldja meg magát.

Itt az újév. Azt mondod, hogy Január 1-től majd keményen edzel, addig "rápihensz" és "addig eszel mindent, ami jól esik". Gondolkozz el ezen kicsit. Szerinted meddig fog tartani a motivációd, ha a mozgást és az egészséges ételek fogyasztását büntetésnek éled meg? Nem kell szeretned. Kényelmetlen lesz. Ismeretlen. Megijeszthet. Mindenki szereti a komfortzónáját. Ott kényelmes. Megszokott. Te viszont változtatni akarsz. Jobb akarsz lenni, mint eddig voltál. 

Önmagad legyőzése a gondolataid és szokásaid legyőzésével kezdődik.

A bejegyzés trackback címe:

https://businessandbarbell.blog.hu/api/trackback/id/tr6315365944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fülig José 2019.12.26. 11:04:48

minden évben fogadásokat kötünk az újévi fogadalmas csírákra. még egyik sem bírta februárnál tovább... :-)

232323 2019.12.26. 12:07:52

A kondi után már csak a konyhában kell rendet tenni - meg a fejekben. Aztán jönnek is az eredmények.

Csak jelezném, hogy tisztességesen étkezni kb 10x nehezebb mint a kondit letudni: az csak heti 2-5 x 1-1.5 óra, míg az étkezésre/piálásra heti 168 órában kell figyelni.

A kockahas télen meg a konyhában készül. :)

Che21 2019.12.26. 12:20:16

A kifogásokat érintő rész jogos, de hagyjuk már ezt a kajás baromságot.

A tradicionális magyar konyha remekeit zabálom kétpofára edzés mellett, fasza kondiban vagyok.

Soha nem fogyaszottam edzőtermi "csodaszereket", és több mint tíz éve nem vettem be semmilyen gyógyszert sem.

Muhammad Balfas 2019.12.26. 13:13:02

Nyáron szoktam kondizni.Légkondizni..:)

bellmi 2019.12.26. 14:30:12

@Fülig José: mi pedig arra, hogy melyik szetkokszolt csira nez ki nevetsegesebben

Fülig José 2019.12.26. 15:57:35

@bellmi: savanyú a szőlő, mi koma? tudod: nem dumálni, csinálni!

0rdas 2019.12.26. 22:33:00

A 168 órához viszonyítani a 4 óra edést csalóka.
168 órából, túlóra nélkül 40-et dolgozol, kb. 5x2 órát utazol munkahely és lakás között. Alszol 7x7, azaz 49 órát. Házimunkára számoljunk 9 órát. Máris a 168 óra vetítési alap lecsökken 60-ra. 4 óra edzés legyen 2 alkalom. 4x0,5 óra utazás, még fél óra összesen a készülődés. Azaz a 4 óra edzés igazából 7 óra. Így a 3%-ból lesz majdnem 12%. Ez nem kifogás, de a 3% nettó kamuzás.

gergerg 2019.12.27. 04:14:17

Ami esetleg segítség lehet sokaknak (nekem az): Utálok futni. Nagyon. De mivel az a legegyszerűbb sport, minden héten elmegyünk 3-szor konditerembe futógépezni. Miért nem egy közeli futópályára? Azért, mert 4-5km futást egy óra wellnessel koronázunk meg, ami sokkal jobb futás után. Így mar nem gond a motiváció. :D

Örömhernyó 2019.12.27. 05:21:27

@0rdas: A közlekedést, edzőruha összekészítését és mosását ki lehet iktatni azzal, ha otthon edzel.
Rengeteg embernek van már otthon kondigépe, súlyzói, fekpad, állítható támlával, kerettel, amivel lehet guggolni is.

Én az utóbbi 1 évben felszedtem 10 kiló plusz testsúlyt. Emiatt a saját testsúlyos edzéseim olyan nehezek lettek, mintha súlymellénnyel dolgoznék. Fekvőtámaszok, húzódzkodások, tolódzkodások, kitörések. Úgyhogy most otthon edzek, mert ha magasabbra emelem a lábaimat, közelebb teszem a kezeimet fekvőtámasznál stb. azzal simán tudom nehezíteni a gyakorlataimat. És mivel van rajtam 10 kiló felesleg, ez is nehezíti a gyakorlatokat és pont emiatt a mellizmaim már látványosan fejlődtek, míg amikor normál testsúllyal dolgoztam, akkor alig fejlődött a mellizmom, bicepszem, tricepszem.
Jól jött ez a súlyfelesleg.

haXXor 2019.12.27. 06:37:15

Tetya, baratokat azert csak ne dobjon ki senki :) Az meg nem barat aki dagin fogad csak el... :D Amugy nalam a mertekletesseg jott be. Kajara oda figyelek, de inkabb az adagokra. Inni szoktam, csak sort. Csoki, suti nagy ritkan (decemberben gyakrabban) es igazabol szalkas vagyok. Edzeni reg edzettem de valamiert engem ez nem kot le :( Baromi unalmas nekem, inkabb bicajozok, kajakozok ha lehet valasztani sportot.

_B_ 2019.12.27. 08:22:33

Ha a karácsonyi zabálás, és egy kis kihagyás ennyire visszavet, akkor valamit nagyon rosszul csinálsz.
Magyar konyha fikázáshoz külön gratulálok.
Szerencsére sokan nem azért járnak edzeni, mert az az életük, hanem azért hogy ettől jobb legyen az életük. Ha közben mindent megvonsz magadtól ami jó, akkor az egésznek semmi értelme.

2019.12.27. 10:58:41

Ha a töltött káposztát vagy rántott húst egy korsó meleg zsírral leöntöm és utána megeszem mondjuk 6 sütit (magyar konyha) akkor az kb annyi kalória ami 2 napra elég, nem egy étkezésre.
Lehet, hogy 25 évesen még lehet, csináltam és nem voltam kövér, de 40+ -on már tuti nem.

Örömhernyó 2019.12.27. 12:40:46

@randomgenerator: Az ugye megvan, hogy nem elsősorban a zsírtól hízol, hanem a szénhidrátoktól?
Korsó meleg zsírral semmit se öntenek le a magyar konyhában, esetleg zsírjában tettel el libacombot, aztán a zsírt is kenyérre kenve elfogyasztották apránként. De télen! Amikor elég sok kalóriát kívánt a szervezet hőtermelése. Ez a francia konyhában sincs másként, cassoulet, liba és kacsamáj, belsőségek. Télen zsírosan étkeztek a régiek, mert akkor lehetett eltenni a húst hűtőszekrény nélkül. Nyáron a magyar konyha is pont, mint az olasz vagy francia, zöldségekre, gyümölcsökre épült. Lecsó. Hideg gyümölcslevesek. Igaz, a főzelékeket sikerült rántással, habarással, lisztszórással kalóriabombává alakítani.
Életkortól, fizikai aktivitástól is függ, mennyit ehet az ember. Tizenévesen, huszonévesen én hatalmas mennyiségű kaját toltam be, de nem híztam, mert többet mozogtam. Ma már nem ehetek mértéktelenül, hiába sportolok.

BusinessandBarbell 2019.12.27. 15:09:37

@Fülig José: A teremtulaj azt mondta, ha 10-ből 1 bérletes Februàrban is jön, akkor màr sokat mondott. Hozzàteszem, én is januári újoncként kezdtem. Kivetel erősíti a szabályt.

BusinessandBarbell 2019.12.27. 15:15:12

@_B_: Nem vet vissza, mert a karácsony nekem nem a zabálást jelenti.
Az edzés része a szervezetem fitten tartásának.
A rendszeres mozgàs, a pihenésre törekvés, mértékletes étkezés (nem csirke-rizs-brokkoli szinten) nem valami extra, hanem az alapállapot.

Magyar konyha helyett írhattam volna tradicionális zabàlást, ez jogos.

BusinessandBarbell 2019.12.27. 15:18:22

@0rdas: A szabadidőd 12 szàzalékàt sportra fordítani még mindig csekély befektetés az eredményhez képest. :)
süti beállítások módosítása