Business & Barbell

10 hiba, amit a nők elkövetnek az edzőteremben

2021. február 13. - BusinessandBarbell

fitnesz-lany-sulyzos-edzes.jpg

Az a tapasztalatom, hogy a nők teljesen össze vannak zavarodva, amikor az alakjuk megváltoztatásáról van szó. Szerintem gyakran szétszakadnak az online magazinok értelmetlenségei, az önjelölt fitnesz influencerek hülyeségei, a férjük vagy barátjuk - közösségi médiából vett - inkompetens tanácsai és a társadalom hamis elvárásai között. 

Érthető, hogy aki frissen kerül ebbe a világba, nem tud eligazodni. Most akkor emeljenek súlyokat? Pattanjanak fel a futópadra kocogni vagy hagyják az edzőtermet, mert a jóga tökéleseten karcsú alakot eredményez? Hiszen az összes sport önmagát kiáltja ki a legjobbnak! Minden sportágban találsz fotókat és videókat topmodell alkatú sportolókról...akikről gyakran kiderül, hogy az alakjukat edzőteremben szerzik és a fotózás kedvéért felkapták a tenisz/futó/akármilyen ruhát.

Túl sokszor látni azt, hogy a nők őrlődnek a különböző lehetőségek között és nem tudják, hogy melyik lenne számukra a megfelelő módszer arra, hogy az általuk kívánt alakot elérjék.

A legtöbbször az lesz a vége, hogy választanak egy mozgásformát és mellé napi 2 salátalevélen, egy kávén és egy fit-szendvicsen (jelentsen ez bármit) vegetálnak. Pár hónap múlva rossz esetben semmi nem történik, jó esetben meg összehoznak egy "skinny fat" alakot. Ez az a testalkat, ami ruhában szép vékony, de közben mindenhol puha. Kevés az izom, ami pedig megmaradt a hibás étkezés és edzés után, az zsír.

Azt gondolom, hogy a nők azért járnak edzőterembe, hogy jobban nézzenek ki. Ne játsszuk az álszentet, mindenki jól akar kinézni. Ez pedig azt jelenti, hogy a puha részek helyett szeretnének formás, feszes idomokat. Ez az, amihez izmokra van szükség, ugyanis az izmoknak van tónusa.

A rendszeresen használt, megfelelő méretű izmok adják meg azt a feszességet, amelyre mindenki vágyik.

wholesale-custom-fitness-girls-gym-mesh-nude.jpg

Ha ez ennyire egyszerű, akkor mi az oka annak, hogy sok nő éveket tölt az edzőteremben és a közelébe sem ér a kívánt formának?

Ennek természetesen ezer oka lehet, de a legtipikusabbak, amelyeket a legtöbben elkövetnek az edzőteremben, itt szerepelnek.

A cikk további részében összeszedtem 10 hibát, amelyet a nők elkövetnek (a céljaik és az eredményeik ellen) az edzőteremben.

1. Félsz a súlyoktól

Felejtsd el a babaszínű súlyzókat. Felejtsd el azokat a súlyokat, amelyeket nem is érzel! 

Korábban már megbeszéltük, hogy az izmok adják a tested feszességét. Az izmok pedig akkor fejlődnek, ha stimulálod őket. Ha akkora súlyokkal edzel, mint a telefonod, attól nem fogsz kerekedni.

Búcsúzz el az 5-6 kilós súlyzóktól, ha már 2-3 hónapja jársz edzőterembe. Az bemelegítésre van és kezdőknek. Ennél több van benned!

És légyszíves, ne kezdd el a "nem akarok túl nagy lenni" kifogást. Soha nem leszel fériasan izmos. De ha kifejezetten kicsi izmokat szeretnél, amik fel sem tűnnek, akkor sem kell aggódnod. Hiába vagy rá képes...ha nem eszel annyit, akkor nem fogsz nőni. Az izmok nem a semmiből teremnek rajtad. Fehérje és szénhidrát kell hozzájuk. Ezért van, hogy a férfiak tonnányi kaját megzabálnak, ha izmosodni akarnak. Ne egyél annyit, mint egy férfi és garantáltan nem leszel akkora, mint egy férfi. Ez elég logikus.

Ha többet akarsz tudni az erősítő edzésről, akkor ajánlom a súlyzós edzés nőknek című bejegyzést az új blogomon.

fitnesz-modell-nok-edzoterem-sulyzos-edzes.jpg

2. Félsz tőle, hogy hülye fejet vágsz

Oké, a súlyokról beszéltünk, de az intenzitásról még nem. Ha ki akarsz lépni a komfortzónádból, a smikelt pókerarcot felejtsd el. Nem lehet fapofával erőlködni.

Az a nagy probléma, hogy túl sok nő...egyszerűen...hogy fogalmazzak szépen...nem hajlandó bepiszkolni a kezét és keményen odatenni magát.

Ha egy kis izzadtságcsepp is megjelenik az arcukon, akkor visszavesznek az edzésből. A végén még elfolyik a smink és látszani fog a kemény munka rajtuk. Pedig nincs szexibb annál, amikor egy nő férfiakat megszégyenítően edz a teremben. Az edzőterem nem divatbemutató, hagyd meg a sminket az utcára. Hagyd a bőrödet lélegezni edzés közben. Nyugodj meg, senkit nem érdekel a pattanásod, sem az, hogy torz arcod lesz az erőlködéstől. Mindenki magával van elfoglalva.

Izmokat építeni nem komfortos. Kényelmetlen és nehéz. Felejtsd el a marketinget. A sok mosolygó lányt az Instagramon, akik "edzenek" és közben nevetgélnek. A hasznos edzés nehéz.

Ha nem nehéz az edzésed, akkor feleslegesen pocsékolod itt az idődet, akár otthon is lehetnél. Ekkora befektetéssel ugyanannyira megterhelő a kanapédon ülni, mint a szobabiciklin. Ez az igazság.

Piszkold be a kezed, adj bele mindent! Ha nincs fájdalom és kipirult arc, nincs eredmény. Kit érdekel mit gondolnak rólad a többiek? Úgysem ismered őket. Meg amúgyis...felnőtt ember vagy, nem?

3. Hasedzés mánia

Sosem értettem ezt a hasizom mániát (nincs is kockahasam, bukta). Az a helyzet, hogy mindenkinek kockás a hasa, csak valakinek több zsír fedi, míg másoknak kevesebb. Teljesen elég heti 3-4 szett 20-30 ismétlés hasizomra. 

A kockás has a konyhában készül

Ráadásul óriási tévhit, hogy egész évben képes valaki egyszerre izmos lenni és kockahasat villantani (szteroidok nélkül). Nem lehet. Nem erre vagyunk tervezve biológiailag. Na nem kell megijedni, nem is arra, hogy komplett sörraktárat tároljunk a derekunkon...de kezeld a has témát okosan. A lapos has is szép, még kockák nélkül is.

 

4. Túl sok kardió és aerobik

Szerintem egyetlen nő többet ugrabugrál egy év alatt a konditeremben, mint én egész életemben. De most komolyan...láttál már futót vagy maratonfutót olyan igazi fit, feszes testtel és kerek idomokkal? Valószínűleg nem. Anélkül, hogy belemennénk most mélyebben a témába, inkább fogadd el azt a tudományos tényt, hogyha kevesebb kalóriát fogyasztasz, mint amennyit elégetsz, akkor fogyni fogsz. Ráadásul a tested hamarabb fogja a fehérjéket elégetni, mint a zsírokat. 

Hosszútávú futóedzések az izmaid, az erőd és az alakod ellenségei. Mit csinálj helyette? Kelj fel reggel és menj el sétálni éhgyomorra. Hagyd meg a futóknak a futást. Ők jól akarnak futni, te meg fitt testet akarsz. Tudod, mindig a célhoz igazítjuk az eszközt.

Ha pedig a súlyzók nem a kedvenceid, akkor ajánlom a Tabata edzéseket, keverve kettlebellel, egykezes súlyzós guggolásvariációkkal.

5. Egyedül edzés 

A páros tevékenységeknek elég sok előnye van, mint például egymás motiválása. Elég baj, hogy a legtöbb nő ezt a magánéletében esszenciálisnak és magától értetődőnek tartja, de az edzőteremben nem. 

A tested hozzászokik a terheléshez és egy idő után már nem tudsz neki újat mutatni, ha egyedül vagy. Kell egy edzőtárs, aki még azt a plusz ismétlést kihajtja belőled. Kell valaki, aki figyel a biztonságodra, hogy te ki tudd hozni magadból a 110%-ot. Két széria között a pihenőidőben meg lehet beszélgetni.

edzotars-no-edzoterem-sulyzos-edzes.jpg

6. Az állandó változtatás

A férfiaknál gyakori, hogy össze-vissza edzésprogramokat próbálnak ki. Mindegyiknél előadják a haveroknak, hogy most megtalálták a szent grált, most igazán fejlődnek. Egy hónapig. Utána találnak egy másik edzéstervet és kezdődik az egész elölről. Sajnos nők között is egyre többen vannak ilyenek. 2-3 hét után már "unalmas" az edzés. Nem lett tőle olyan tested, mint egy fitneszmodellnek. Váltani kell. 

Ennek az eredménye pedig: Káosz és a fejlődés teljes hiánya.

Szükséged van rá, hogy az izmaid ne szokjanak meg egy típusú stimulust, de két vagy három hét, de még 2-3 hónap is kevés a testednek a megszokáshoz. Ráadásul, ha egyszerre változtatsz mindent, akkor a szervezeted folyamatosan túl sok stresszt kap és nem marad energia az adaptálódásra.

Keress egy logikusan felépített, folyamatosan fejlődésre ösztönző, progresszív edzésmódszert és hagyd dolgozni pár hónapig.

7. Mérleg vagy tükör?

Sokszor hallom a mai napig, hogy elsődleges mércének a mérleget tartják a nők. A mérleg által mutatott súly mondja meg, hogy mennyire elégedettek az alakjukkal. Pedig a mérleg erre a feladatra haszontalan. Szerinted egy 4 éve edzőterembe járó, 170 cm magas, 73 kilós lány vagy egy 170 cm magas, edzetlen, 59 kilós lány alakja a jobb? Valószínűleg az előbbi lesz a nyerő. Előbbi lány hiába nehezebb 14 kilóval, valószínűleg sokkal formásabb az edzésmúltja miatt, a testsúlya nagy részét pedig az izmok adják.

A mérleg helyett a tükör hasznosabb mutató. A tükör őszinte és valós képet mutat a külsődről, legyen bármilyen testalkat a célod. Pontosan megmutatja, hogy mely testrészeid vannak lemaradva, mire kell odafigyelned és azt is megmutatja, hogy mennyi felesleg van rajtad.

Ezt a táblázatot pedig itt hagyom. Azt mutatja, hogy X testzsírszázalék mellett körülbelül hogyan nézhetsz ki.

testzsirszazalek-no-ferfi.jpg

 

8. Hibás táplálkozás

Ez a hiba ugyanúgy fennáll férfiaknál, mint nőknél. Sokszor előfordul, hogy az edzés tökéletes. Megfelelő súlyok, jó intenzitás, szépen kivitelezett, a testalkatnak és edzettségnek megfelelő gyakorlatok, de mégsem jönnek az eredmények. Ennek többnyire az az oka, hogy a táplálkozás nincs rendben.

Mert a táplálkozás megváltoztatása kemény dió. Az egész életedben megszokott és elsajátított hibákat kell kijavítanod, főleg akkor, ha a klasszikus magyar konyhán nőttél fel, ahol a zsíros, tésztában bővelkedő húslevest és a töltött káposztát még megfejelik tejföllel (+kenyérrel) és utána jöhet a krémes egy kis üdítővel. S akkor máris egyetlen(!) étkezéssel megettél annyi kalóriát, amit egy heti edzéssel tudsz leszenvedni magadról.

Ebben a témában nem szoktam finomkodni: Szopathatod magad az edzőteremben, de ha az étkezésed nincs rendben, akkor időpocsékolás, nem lesz jó alakod.

 

9. A táplálkozási trendek követése

Amikor rájössz, hogy a táplálkozást meg kell változtatni, boldogan mész el és vásárolsz be egy kiló gyümölcsöt annak tudatában, hogy az egészséghez elengedhetetlen. Sajnos ez egy tipikus kezdő hiba (szóval nyugi, mindenki átesik rajta).

A gyümölcs az ősemberek desszertje volt. Ritkaságnak számított. A szervezetünk nincs hozzászokba a nagy mennyiségű gyümölcscukor feldolgozásához...szóval, amikor egy nagy adag gyümölcsshake-t készítesz a sütemény helyett...az nem fog segíteni a kívánt alak elérésében, mert a nagy része megy a zsírraktárakba.

Nem azt mondom, hogy felejtsd el a gyümölcsöket. Azt mondom, hogy mértékkel! Egy alma a finom tonhalsaláta végén még nem okoz kapaszkodókat az oldaladon.

Nézz utána részletesen az egészséges táplálkozás alapelveinek. Beszélj egy szakértővel, kérd a tanácsát.

 

10. Azok a bizonyos törzsdöntések...

Ez a pont kapcsolódik a 3. Hasedzés mánia című bekezdéshez, de a végére hagytam, emlékeztetőül.

Törzsdöntés az a gyakorlat, amikor álló helyzetben, a kezeidben 1-1 súlyzóval oldalra döntögeted magad. Ezt a nők azért végzik, mert így szeretnének vékonyabb derekat. Sajnos pont az ellenkezőjét érik el vele, ugyanis elkezdik fejleszteni ezeket az izmokat, amelyek végül megvastagodnak.

Vékonyabb derekat szeretnél? Akkor szélesítsd a vállizmaidat és guggolj nagyobb súllyal, hogy a csípőd, a feneked és a combjaid szép izmosak legyenek!

Garantálom, hogy olyan vékonynak fog látszani a derekad, mint egy brazil topmodellnek retusálás után.

+1. Célok. Reális célok.

Tűzz ki magadnak célokat. Legyen tétje az edzéseknek. Az ember fejlődésre van ítélve. Célok nélkül nincs fejlődés, fejlődés nélkül meg elsorvadunk. Nagyon fontos, hogy legyenek céljaid. Akarj tetszeni valaki(k)nek. Akarj erősebb lenni. Fittebb. Hajlékonyabb. Gyorsabb. Bármi, csak élvezd.

Tűzz ki magadnak reális célokat. Jönnek hozzám olyan kérésekkel, hogy szeretnének PONT ÚGY kinézni, mint XY az Instagramon. De most nyárra. Oké, akkor letöltöm a Photoshopot...

Maradj a realitások talaján. Ne másra akarj hasonlítani, hanem legyél a legjobb önmagad. Ismerek valakit, akinek születési rendellenessége van, az egyik lába rövidebb a másiknál... Mégis, végez lábedzéseket. Nem azt mondta, hogy ő XY-ra akar hasonlítani, akinek tökéletes combjai vannak. Azt mondta, hogy ő csak jobb lábakat akar, mint amilyenek tavaly voltak. Jövőre pedig jobbakat akar, mint amit ebben az évben.

Szóval...ha nem vagy magas és vékony, akkor ne akarj magas és vékony lenni. Legyél inkább a legszebb önmagad. Minden testből lehet fitneszmodell alak, de egyik testből sem lehet olyan alak, mint ami XY fitneszmodellnek van.

no-edzoterem-tukor-poz-mosoly.jpg

Jó edzést!

A bejegyzés trackback címe:

https://businessandbarbell.blog.hu/api/trackback/id/tr9016425848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása