Business & Barbell

Milyen a jó edzőterem?

2020. február 13. - BusinessandBarbell

2020-01-22.jpg

A héten haverom új bérletet vásárolt, amikor közölték vele a recepción, hogy már csak 2 hetes bérletet tudnak adni. Utána bezár az edzőterem. Nagy szívfájdalom ez nekem, mert 5 perc sétára találtam olyan edzőtermet, ahol minden felszerelés megvolt. Gondos válogatás után esett erre a helyre a választás. Budapesten az elmúlt években gombamód nőttek ki a földből a rosszabbnál rosszabb edzőtermek, amikről süt a futószalagon történő pénztalicskázás a szerencsétlen életmódot váltók zsebéből.

Most úgy tűnik, hogy újabb edzőterem után nézünk Pest északi részén. 

A fejlődéseddel és az erőszinted növekedésével arányosan egyre nehezebb normális edzőtermet találni. S persze az sem hátrány, ha nem 1 óra az út oda. Nem könnyű edzőtermet választani, ha értesz a témához.

Több pénz, több probléma? Dehogy: Több tapasztalat, több probléma.

Kezdőként bármilyen mozgásforma és edzőterem megfelel a jelenlegi kínálatból. Nem kellenek nagy súlyok, semmi extra. Cipő, rövidnadrág, törölköző, kulacs, rövidnadrág, póló. Ennyi a felszerelés. Minden edzőteremben meg lehet dolgoztatni az izmokat egy átlagos szinten. Lehet fejlődni.

Utána telik az idő és ha az a típus vagy, aki nem adja fel a nehéz szakaszon, akkor rájössz, hogy néhány géppel egyszerűen nem tudsz fejlődni. Nem hatékony. Sőt, újabban gyártanak olyan edzőtermi gépeket, amelyekkel képtelenség nagy súlyt használni. Így vannak kitalálva.

kép forrása: https://ampperformance.net/ )

A jó edzőterem minimális követelményei

A legnehezebb olyan edzőtermet találni, ahol a géppark haladó sportolóknak is megfelelő. Több terem van a közelben, azonban a fekvenyomó pad kritikán alulni. Erről beszélek itt:

Menekülj a fitnesz-fekpad közeléből!

Nézd meg a tipikus fitnesz fekvenyomó padokat. Különleges ismertetőjegye ezeknek a szörnyűségeknek, hogy nem lehet állítani a villát és a súly - az előre beállított tüskék miatt - nem emelhető ki fejmagasságból, hanem "hátra" kell érte nyúlni. Nem beszélve a "test formáját" felvevő, lehetőleg 3 külön részből álló padról.

fitnesz-fekpad.jpg

A fitnesz-fekpad teljesen alkalmatlan nagy súllyal történő fekvenyomásra. A pad keskeny, a fejtámlánál - ki tudja milyen okból - van benne egy "szünet". A villa nem állítható. A fekvenyomás célja a mellizom edzése. Ezen a padon kiemelésnél (nincs segítő, aki segít kiemelni a súlyt, egyszerűen nem fér oda) minden fog dolgozni, de a mellizmod biztosan nem. Ellenben jó nagy utat tesz meg a súly a homlokodtól a mellkasodig. A probléma a vállízület gyilkolásán kívül az, hogy a vállad már jelentős terhelést kap, mire egyáltalán elkezdenél fekvenyomni.

Gyengék és kicsik a mellizmaid? Ha ilyen padon nyomsz fekve, akkor ne csodálkozz.

 

Mit ajánlok helyette?

Állítható, függőleges villa, széles pad, kialakított hely a segítőnek, aki "beadja" a súlyt, ezzel jelentős sérüléstől óvja meg a vállaidat. Ráadásul a vállaid sokkal kevesebb terhelést próbálnak majd elvenni a mellizmodtól, azaz ott kapja a szervezeted a terhelést, ahová való.

normal-fekpad.jpg

A jó edzőteremben normális, hagyományos fekpad van. Nem a lebutított változat gyerekeknek.

Gépek, amelyeken nincs kapaszkodó: "Adjatok egy fix pontot, és én kifordítom sarkaiból a világot".

Sajnos nem találtam képet arról a combfeszítő gépről, amelyiken nem volt kapaszkodó a törzsed mellett. Persze, lehet kapaszkodni görnyedt háttal a gép szélébe, kifejezetten élmény lesz a gerinced alsó szakaszának ilyen pozícióból 50-80 akárhány kilót emelgetni ülő helyzetben.

Ellenben gyakran futok bele olyan csigás lehúzó gépbe, amelyiknek nincs combtartója. Ezt képzeld el nyugodtan.

Mi a baj a combtámasztás hiányával?

Nehéz lesz úgy lehúzni azt a 90 kilót, hogy a 80 kilós testsúlyodat nincs hová beakasztani. Segítek...nem fogsz tudni több súlyt használni, mert a mérleg másik oldalán több van.

Bizony ugyanez a probléma azokkal a lábtolókkal, amelyeknek nincs normális kapaszkodója. Hamarabb tolod ki magad a gépből, minthogy akkora súllyal képes legyél edzeni, ami már igazi stimulust ad a combjaidnak.

A jó edzőteremben minden gépen fel tudsz venni fix pontot, meg tudod támasztani a tested.

Guggoló állvány

A guggoló állvány teljes hiányáról én nem szeretnék szót ejteni. Sajnos vannak olyan edzőtermek, ahol semmilyen szabadsúlyos lehetőség nincs guggolni. Ez annyira mindennek az alja, hogy szót nem érdemel.

guggolo-allvany.jpg

A guggoló állvány használata erőkeret helyett inkább biztonsági problémákat vet fel, ugyanis elveszi a biztonságérzetet. Nem tudsz kockáztatni. Nem tudod a határaidat feszegetni.

Ha ott ragafsz az alsó holtponton, akkor guggoló állvány esetén vagy ledobod a súlyt a hátad mögé vagy sérülni fogsz. Egyedül benne fogod hagyni azt az utolsó 2-3 ismétlést, amire még pont szükséged lenne a stimulushoz.

Ha nincs állandó edzőpartnered, akkor erőkeret nélkül hamar elakadsz a fejlődésben. Senki nem vállalja be azt az égést, amikor 150 kiló csattan a háta mögött a földön, ráadásul balesetveszélyes is. Utána pakolhatod le a súlyokat, majd pakolhatod fel újra.

Erőkeret nélkül, edzőtárs nélkül nem tudod kiaknázni a lábaidban rejlő potenciált. Hihetetlenül biztonságos, kötelező felszerelése minden edzőteremnek.

erokeret.jpgEgyszerű erőkeret. Semmi extra, mégis elképesztően hasznos szerkezet.

A jó edzőteremben van erőkeret.

Szabad terület

A szabad területen kiválóan lehet teljes testsúlyos és pliometrikus gyakorlatokat végezni, lehet sétáló kitöréssel feneket és combot erősíteni. A szabad terület a nyújtás és bemelegítés helye.

A szabad terület egyben ellenség. Oda még elférne 5-10 futópad, amivel újabb embereket lehet egy edzőterembe becsábítani fagyos téli estéken.

A jó edzőteremben van néhány tíznégyzetméternyi szabad terület.

A pultoslányok legyenek csinosak és finom legyen a fehérjeshake

Haha, vicceltem. A pultoslányok legyenek kedvesek, ne unják az életüket. Nem hátrány, ha ők is használják az edzőtermet. Nem esztétikai szempontból, hanem tanácsadás szempontjából. Ultragáz, amikor a pultoslány nem tudja melyik gép mire való a teremben. Ultragáz 2.0 amikor nem ér rá kiszolgálni a vendégeket, mert az egyik sráccal flörtölnek.

A fehérjeshake meg senkit nem érdekel, ez nem a Starbucks. 

A hőmérséklet

Nagyon sarkalatos pontja egy edzőteremnek a hőmérséklet kérdése. Az a helyzet, hogy aki nem mozog rendszeresen, annak lassabb az anyagcseréje. Ennek az egyik következménye, hogy fázik. Ha pedig fázik - mivel a kemény edzés nem az ő világa - akkor ezt szóvá fogja tenni. "Hideg van az edzőteremben." Mozogni kell. Futni 10 percet. Rögtön nem lesz hideg.

A jó edzőteremben az öltözőben szobahőmérséklet van, de a teremben, ahol az edzés zajlik, ott 22 foknál soha ne legyen több. Minél melegebb és párásabb a levegő, annál kevesebb az oxigén. Nincs oxigén, nincs teljesítmény.

Az öltözőszekrény mérete

All You Can Move kártyával gyakran látogatok meg más edzőtermeket, mint a szokásos. Néha egészen meglepődöm, hogy milyen kis lyukat adnak a cuccaimnak.

Van rajtam egy kabát, egy pulóver, nadrág, cipő, ing és edzőtáska. Az edzőtáska és az edzés kötelező felszerelései:

- Zokni
- Edzőcipő
- Kulacs
- Shaker az edzés utáni varázsszereimmel. :)
- Rövidnadrág
- Póló

Eddig még minden rendben...a bejegyzés elején erről írtam. Kezdőként ennyi a felszerelés...aztán telnek-múlnak az évek, jön a rutin és nagyobb stimulusra van szükséged a fejlődéshez.

- Súlyemelő öv
- Térdbandázs
- Könyökbandázs
- magnéziakocka
- fásli a bokámra (felhúzáshoz)
- telefontartó hasitasi

Az edzőtáska tartalmát növeli, ha nem otthonról megyek edzésre vagy utána nem hazamegyek. Ezekben az esetekben még adott számú műanyag ételesdoboz is a táska tartalmát képezi.

Most ezt próbáld meg egy 30x30x50 centis szekrénybe bezsúfolni. Kulloghatsz oda a pultoslányokhoz és angyali mosollyal kuncsoroghatsz, hogy légyszives vigyázzanak a táskádra a pult mögött.

A jó edzőteremben van normális méretű szekrény.

A könyvtár

A könyvtár olyan edzőterem, ahol tilos hangot adni fájdalmadnak és erőlködésednek. A hangosan röfögő bunkók, direkt fennhangú röhögésétől én is falra mászok. Sőt, az "önmotiváló ordítás" szintén a gáz kategória. 

Van azonban az a helyzet, amikor rendesen edzel. Amikor megerőlteted magad és nem csak divatból vagy ott.

Tudományos rovatunk következik: Az erőlködés olyan tevékenység, ami bizony minimum hangos levegőkifújással jár. Szélsőséges eseteiben morgás kíséri vagy nyögés.

Fekvenyomásnál a technika része a test összes izmának egyidejű megfeszítése a súly gyors megindítása érdekében, ami együtt jár a levegő tüdőből való kipréselésével 0.0001 másodperc alatt. Ezt lehetetlen hanghatás nélkül megtenni.

A jó edzőterem nem könyvtár.

Egykezes súlyzók

A jó edzőteremben vannak egykezes súlyzók. 40 kilóig két vagy 2.5 kilónkénti párok, felette 5 kilónként akár 60 kilóig.

Ezt nem kell magyaráznom, igaz?

Összefoglalás

Ha most keresel edzőtermet és a hosszútávú fejlődésed a cél, akkor ennél ne add lejjebb.

Akár férfi vagy, akár nő, a későbbi önmagad megfogja köszönni, hogy nem pocsékoltad el a képességeidet olyan helyen, ahol a felszerelés és a légkör visszafogta a teljesítményed.

Szerinted milyen a jó edzőterem?

A bejegyzés trackback címe:

https://businessandbarbell.blog.hu/api/trackback/id/tr1215472734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brix 2020.02.14. 00:11:41

Annyit tennèk hozzá, hogy a 22 fok alatti hőmèrsèklet, amikor nyáron kint 35 fok van, nagyon veszèlyes, a szervezet nem alkalmazkodik hozzá, inkább olyan 25-re kell ilyenkor beállítani a benti hőmèrsèkletet...A különböző bandázsok használata felesleges, csak elgyengülnek az ízületek..Az öv használata viszont elengedhetetlen , nagy súlyoknál..

BusinessandBarbell 2020.02.14. 16:28:18

@Brix: A hőmérséklet témában én a klímát élből nem tartom semmire, mert takarittatni nem szokás, fújja be a sok bacit koncentráltan.
A plafonon forgó ventilátor + huzat. Nyáron ezek működnek.

Bandázsra szükség van haladó szinten. Kezdőknél értelmetlen. Amúgy pont arra szolgál, hogy óvja az ízületeket. Az izmok és inak többet bírnak, mint az ízületek. A bandázs kiveszi az egyenletből a leggyengébb változót, az ízületet. Így nagyobb súlyt tudsz használni.
süti beállítások módosítása