Business & Barbell

Hogyan lehetek nagy, erős és izmos?

2019. október 18. - BusinessandBarbell

Amikor a legtöbb embernél beüt az isteni szikra és eldönti, hogy elkezd keményen edzeni és egészségesen táplálkozni, akkor a legfőbb motiváció a vonzó külső elérése. A csajok vegyék észre a kockahasat vagy a fiúk vegyék észre a darázsderekat és a kerek feneket.

A férfiak emellett szeretnének nagyok és erősek is lenni. Keresnek egy számukra hiteles edzésmódszert/edzőt és elkezdik követni az utasításokat. Heti 5 nap az edzőteremben, karnap utáni kötelező szelfi a tükörben, fehérjeturmix, Instagram hashtagek.

Ahogy alakul a fejlődés, úgy akarnak egyre többet és többet. Ki ne akarna, igaz? Szóval egyre szálkásabbak és izmosabbak akarnak lenni. Megvan a kockahas és az erezett alkar? Akkor most ugyanezt toljuk M-es méret helyett XL méretben.

Telik az idő, megvan a fejlődés. Mégsem jön az erő. Sőt, valójában egyre gyengébbek. Nem megy már úgy a fekvenyomás, de még az egykezes súlyzók is egyre nehezebbek. Ideje változtatni az edzésterven! Hozzáadnak néhány kiegészítő gyakorlatot és még keményebben edzik magukat, hiszen a több stimulus nagyobb izmokat jelent. 

De mégsem történik semmi.

Annyira izmosak, hogy elégedetten vonulnak a strandon, mégis ott van egy kis apróság: A terem végében az a bizonyos csaj ugyanannyit emel, mint ők. Pedig nem is plázacica. 165 centi magas és alig vannak izmai. Ruhában meg sem mondanád, hogy edzeni jár.

Aztán ott van az a szálkás srác. Hozzád képest vékony, mégis a felhúzása alig 10 kilóval marad el a tiedtől. Ezért inkább nem is végzed ezt a gyakorlatot. Ami nem megy, azt nem kell erőltetni, igaz?

Beletörődsz, hogy izmos vagy, de nem vagy erős. Ez ilyen sport, az erős emberek úgyis el vannak hízva, az meg kinek kell?

Mi a helyzet?

A helyzet az, hogy nem lehet mindent. Nem szálkásodhatsz, miközben erősödsz. Persze, ott van Béla a teremben, ő 200 kilót nyom fekve és a mellizma majd szétszakítja a pólót...szóval hogy van ez? 

Lehetsz egyszerre erős és kidolgozott. Pusztán nem edzhetsz egyszerre mindkettőre. Béla tervez.

Miért nem tudok szálkásodni, miközben nagy és erős vagyok?

 Az izomtömeg és méret növelése tesz téged naggyá és erőssé. Nagyjából, mert közrejátszik még a táplálkozás és az idegrendszer aktuális állapota is, de maradjunk a lényegnél. Szóval ahhoz, hogy erősebb és nagyobb legyél, fel kell pakolnod magadra még több izmot.

Mivel az izom olyan, mint egy állandóan járó autó motorja, ezért minél több izom van rajtad, annál több kalóriát fogsz elégetni. Háromszor akkora combokkal sétálni háromszor annyi kalóriába fog neked kerülni, pedig teljesen ugyanazt csinálod, mint bárki más.

Sokan azért nem érnek el eredményeket az edzőteremben, mert ugyanannyit akarnak enni, mint mielőtt elkezdték az edzést. Reggelire egy kávé, útközben egy croissant vagy valamilyen pékáru, aztán egy kis adag ebéd, majd délután újabb kávé és este egy kis vacsora. Ezzel túl lehet élni egy életet, de különösebb fizikumot nem fogsz felépíteni.

Az edzésen a szöveteket károsítjuk. Ahhoz, hogy a tested képes legyen újraépülni, ezeket a szöveteket kell regenerálnia és újjáépítenie. Ehhez tápanyag kell. Fehérje, szénhidrát, zsír, vitaminok, ásványi anyagok és még ezer dolog, ami az ételekben található.

Szóval ha többet eszel, mint ahány kalóriát elégetsz, akkor a tested reagálni fog és elkezd izmokat építeni, s persze zsírt felhalmozni. Ez ilyen. Nem tudod elkerülni. Ha nagyobb akarsz lenni, egyél többet, de ezzel jobban fogsz zsírosodni is.

Miért nem lehetek nagy és erős, miközben szálkásodok?

 Ahhoz, hogy szálkás legyél és jól látszanak az izmaid, le kell pucolnod magadról a felesleget. Ehhez arra van szükség, hogy több kalóriát égess el, mint amennyit megeszel. 

A bökkenő, hogy nem tudsz úgy zsírt égetni, hogy közben ne veszíts izomtömeget. A szervezetedet nem érdekli az egód. Szüksége van fehérjékre, tőled pedig nem kapja meg táplálékként a szükséges mennyiséget, ezért az izomszöveteket kezdi felhasználni. 

Egyre szálkásabb leszel, mert eltűnik a felesleg, de közben az izomtömegedből és erődből is veszíteni fogsz.

Ezért nem lehetsz nagy és erős, miközben szálkásodsz.

Mi a megoldás?

 Az egyik kézenfekvő megoldás, hogy hagyod a fenébe a kockahas mítoszt, nem a versenyzőkre akarsz hasonlítani és egészséges mértékben próbálsz meg szálkásodni. A hasad lapos lesz, de nem lesz kockahasad. Ez egy egész évben tartható állapot, s ha jól csinálod, akkor nem kell belet eresztened, hogy izomzatot pakolj magadra. Nem lehet kockahasad egész évben, ha erős akarsz lenni...de ki mondta, hogy nem nézhetsz ki jól egész évben, miközben erősödsz?

Hogyan legyek nagy, erős és izmos?

 Oké, nem fejlődhetsz egyszerre nagyra, erősre és szálkásra. De ez nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem lehetsz nagy, erős és szálkás. Olvass tovább, hogy ezt megértsd!

Az elit erősportolók ezt megértik. Egy elit testépítő általában középen van. Nem olyan erős, mint egy zsíros erőemelő, de nem mondhatod, hogy a haladó testépítők gyengék.

Nagyon egyszerű a dolog. Ciklikusan kell célt választani. Senki sem szálkás egész évben folyamatosan. Néha több rajtad a felesleg, néha kevesebb. Még én is liftezek néha 4-5 kilókat, pedig számomra a cél, hogy ugyanolyan testsúllyal legyek egyre erősebb. De ez nem ilyen egyszerű. Az élet nem fekete és fehér.

Szóval kezdj el enni. Pakolj fel magadra kilókat. Edz keményen. Aludj eleget. Don't give a f**k, ne törődj semmi mással. Minimalizáld a stresszt. A cél legyen a szemed előtt. Felmész mondjuk 100 kilóról 120 kilóra és erősödsz fekvenyomásban +40 kilót. Aztán kezdj el diétázni. Lemész 104 kilóra és a fekvenyomásod is visszaesik +10 kilóra. Ezután jöhet az újabb kör.

A versenyzők így lesznek egyre nagyobbak és izmosabbak. Minél többet eszel, annál erősebb vagy. Minél erősebb vagy, annál több izmot tudsz magadra pakolni. S minél több izmot pakolsz magadra, annál erősebb leszel az újabb periódusban.

1. módszer: Először legyél erős

 Ha az állandó fejlődés a célod, akkor kezd azzal, hogy nagy és erős leszel. Miért? Mert ez sokkal több idő és sokkal nehezebb, mint utána ledobni a felesleget, ami feljött közben. Ráadásul a zsír alatt egyre több izomtömeg lesz rajtad. Ez sokkal jobb befektetés, mint kevés izomtömeggel és sok felesleggel nekivágni szálkásodni.

Ráadásul emlékezz a cikk elejére. Minél több az izomtömeged, annál több kalóriát használsz.

Rajtam nincs nagy tömeg, általában őrzöm a testzsíromat. Igyekszem úgy étkezni, hogy meglegyen a kalóriatöbblet, de ne sokkal. Ez persze néha nem sikerül, de 1-2 hét alatt könnyen lehet korrigálni, ha értesz az anyagcseréd pörgetéséhez. Emlékezz rá, hogy az izmok akkor is égetik a kalóriát, amikor nem használod őket.

Szóval a lényeg, hogy amikor elkezdesz edzeni, akkor hagyd a picsába a szálkásítást. Először legyél erősebb. Igen, ez a lányokra is vonatkozik.

2. módszer: Ha egész évben fontos a megjelenésed...

 Ha neked az a célod, hogy az év nagy részében egyenletesen formában legyél, akkor ez a te módszered. Ebben az esetben jobban oda kell figyelned a tested jelzéseire, mint az első módszernél. Itt is alapvető a kalóriabevitel, de mikrociklusokban kell gondolkodnod. Egyél, edz, pihenj és amikor már kezdenek megjelenni a zsírpárnák, akkor vegyél egy kicsit vissza. Ha már túl szálkásnak és gyengének érzed magad, akkor kezdj el újra többet enni.

Ez a módszer lassabb fejlődést fog eredményezni mind tömegben, mind erőben, de büszkén veheted le a felsődet bármikor.

3. módszer: Ha már alapból kövér vagy

 Ha már alapból kövér vagy, akkor a legjobb amit tehetsz, hogy elkezdesz egészségesen táplálkozni edzés mellett. Ez mondjuk mindenkire vonatkozik, de rád különösen. 

Rá kell erősíteni a nagy súlyokra. Nassolásként egyél zöldséget. Bármikor nassolni szeretnél, irány a kamra és rágj el egy répát. Vagy kettőt. Sőt, megehetsz egy kiló zöldséget nyugodtan. A zöldségek is tartalmaznak kalóriát, de hamarabb telítődsz el, minthogy kalóriatöbbletbe kerülj.

Ezt szoktam első lépésként javasolni mindenkinek, aki fogyni akar. Az édességet, sütiket, pékárukat cserélje le zöldségre. Nem kell rögtön konyhamérlegen számolgatni és táblázatot vezetni. Kis lépések vezetnek a célhoz.

Ne aggódj, ha az elején még többet mutat a mérleg. Az izom nehezebb, mint a zsír.

Táplálkozási alaptanácsok erőedzéshez

 A legtöbb testépítő vagy erőedzést végző étrendje minél egyszerűbb, annál jobb. Számomra meglepő, hogy erről beszélni kell. A műanyag ételek közepette teljesen elszoktunk a valós világtól. Az első lépés, hogy felejtsd el a feldolgozott élelmiszereket. Egyél húst, zöldséget, gyümölcsöt, gabonaféléket (és kevés tejterméket, ha bírja a gyomrod.) 

Hús alatt a húst értem, nem a felvágottat. Zöldség alatt a zöldséget értem és nem valami zöldséges ízesítésű krémet. Gyümölcs és tejtermék alatt az almát és a túrót értem, nem a gyümölcsízű joghurtkészítményt.

 

Konklúzió - Nagy, erős és izmos

 Néhány csak erősek akarnak lenni. Néhány csak szálkásak és izmosak. Néhányan mindkettőt szeretnék. Ha te is ide tartozol, akkor értsd meg, hogy ez két különböző cél. Elérheted őket, de nem tudsz egyszerre készülni mindkettőre.

Az a legfontosabb, hogy legyen tiszta a célod. Tudd, hogy mit akarsz és kezd el megvalósítani.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://businessandbarbell.blog.hu/api/trackback/id/tr6115217364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blaubner 2019.10.20. 09:45:14

tetszik, megpróbálom követni!

BusinessandBarbell 2019.10.20. 21:42:15

Köszönöm mindenkinek!

Nézzétek be többször a blogra, sok hasonló stílusú írás van az ötleteim között.
süti beállítások módosítása